11 december 2017

Zes tips om jouw Audi of Volkswagen veilig door het winterweer te loodsen!

Nu de winter in Nederland nogal enthousiast zijn intrede doet, merken we dat veel mensen problemen ondervinden met het rijden door het winterse weer. De besneeuwde wegen zorgen natuurlijk voor minder grip en deze dagen hebben mensen soms moeite om hun Audi of Volkswagen veilig van A naar B te loodsen. Daarom heeft Pouw zes tips samengesteld die je kunnen helpen bij het rijden over sneeuw en ijs. Lees en leer.

Het zorgt dan wel voor de meest pittoreske plaatjes, maar de sneeuwval in ons land brengt natuurlijk ook de nodige risico’s met zich mee. Ben je genoodzaakt om ondanks de winterse omstandigheden op pad te gaan, dan kun je dit maar beter zo veilig mogelijk doen. Sommige voorbereidingen klinken dan misschien als heel vanzelfsprekend, maar misschien is het toch goed om ze nog even door te nemen voordat je de weg opgaat. Daarom zes tips die je kunnen helpen bij het veilig rijden over ijs en sneeuw.

Tip 1: Zorg voor de juiste spullen
Het is verstandig om in de winterse periode de juiste spullen in de kofferbak mee te zeulen. Neem bijvoorbeeld een sleeptouw met je mee. Mocht je ergens vast komen te zitten, dan kan een medeweggebruiker je helpen te bevrijden. Ook een emmertje zand kan handig zijn, om je eruit te krijgen wanneer je vaststaat in de sneeuw. Oh ja, en mocht je toch vast komen te staan dan kan het helpen je ESP uit te schakelen om weer weg te komen.

Tip 2: Zie toe op een goed zicht
Ook bij Pouw zien we nog steeds veel mensen die op pad gaan beslagen of zeer slecht ontdooide ruiten. Dit kan natuurlijk levensgevaarlijk zijn. Een goed zicht is een belangrijke vereiste om het winterweer te trotsen. Plaats daarom een afdekdeken of een ouderwets stuk karton op de voorruit om de ruit ijsvrij te houden. Rij daarnaast niet weg als de binnenzijde van de ruit nog beslagen is. Ook is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruitenwisservloeistof om de ruiten goed schoon te houden tijdens je trip.

Tip 3: Zorg voor goede winterbanden op je auto
Bij temperaturen lager dan 7 graden hebben winterbanden de voorkeur. Door de specifieke rubbersamenstelling presteren de winterbanden het best tijdens koude omstandigheden. De diepte in het profiel van winterbanden zorgt er daarnaast voor dat sneeuw en water sneller wordt afgevoerd. Winterbanden zorgen daardoor voor een kortere remweg en daarmee verklein je de kans op een ongeval. Ook de bandenspanning van je banden is belangrijk. De banden gaan het beste om met winters weer als ze de optimale spanning hebben.

 

Tip 4: Wees voorzichtig bij het remmen en gasgeven
Niet iedere Audi of Volkswagen heeft de beschikking over 4Motion- of Quatto aandrijving. Het is daarom belangrijk om bedachtzaam te zijn bij het gasgeven en remmen tijdens het rijden. Met gladde wegen gebeurt het snel dat je banden beginnen te slippen. Zorg er dus voor dat je de banden de kans geeft om dat kleine beetje grip aan te grijpen. Mocht de auto wel beginnen te slippen, houdt dan de rem tot en met de ABS ingetrapt. Het ABS-systeem werkt namelijk alleen als je remdruk blijft houden. 

Tip 5: Rij kalm en beheerst
Om ervoor te zorgen dat je veilig op je bestemming aankomt, zijn kalmte en beheersing de belangrijkste woorden. Om te beginnen helpt het om op tijd van huis te gaan, zodat je niet geneigd bent om gehaast te rijden. Als je van richting wilt veranderen dan doe je dit zo geleidelijk mogelijk, zonder abrupte stuurbewegingen te maken. Kijk vooruit, hou afstand ten opzichte van je voorganger en probeer constant te rijden.

Tip 6: Ga niet op weg als het onveilig is!
Soms is het simpelweg te gevaarlijk om op pad te gaan en is het beter om de ijzige wegen die Koning Winter hebben veroorzaakt te vermijden. Ook al ben je een ervaren bestuurder, dat betekent niet dat andere mensen dit ook zijn. Gebruik je verstand en rij alleen als je het gevoel hebt dat je de verraderlijke omstandigheden de baas kunt.

We hopen dat je iets hebt aan deze zes adviezen. Wil jij zeker weten dat jouw auto winterklaar is? Maak dan een werkplaatsafspraak om hem te laten controleren.

Pouw wenst je veel veilige kilometers toe. Rij voorzichtig!