Van tanken naar opladen

Bij elektrisch rijden is brandstof tanken bij het pompstation natuurlijk verleden tijd. Daarom is het belangrijk dat we gebruik kunnen maken van een goede infrastructuur aan laadpalen. Shuttel heeft bijvoorbeeld een Europees netwerk van meer dan 65.000 laadpunten. Maar hoe lang duurt dat opladen van een elektrische auto nu eigenlijk precies en hoe werkt het eigenlijk? Wij vertellen je graag alles over de gemakken van het opladen van een elektrische auto, zowel thuis als onderweg.  

Hoe laad ik een elektrische auto op?

Bij elektrisch rijden is brandstof tanken bij het pompstation natuurlijk verleden tijd.  Daarom is het wel fijn om te weten hoe het opladen van een elektrische auto nu eigenlijk in z'n werk gaat. Het opladen van een EV is ontzettend eenvoudig. We leggen je in 6 stappen uit hoe het werkt! 

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Waar laad mijn elektrische auto op? 

Wanneer je kiest voor een elektrische auto dan heb je twee mogelijkheden om je auto op te laden: thuis of via een openbaar laadpunt. 

Thuis
Wanneer je over een eigen parkeerplaats beschikt kun je een laadpaal bij je huis laten installeren. Zo’n laadpaal is voorzien van een eigen kabel. Je kunt deze laadpaal via Pouw bestellen. Het is ook mogelijk om je auto via een regulier stopcontact te laden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat opladen een poos vergt.  

Openbaar
Elektrische auto’s zijn ontzettend populair. Niet voor niets schieten de oplaadpalen als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn er vele tienduizenden beschikbaar. Je ziet ze bijvoorbeeld op een parkeerplaats bij je in de buurt, op kantoor of op een andere openbare parkeerplaats. Ook vind je onderweg zogeheten snellaadstations.  

Hoe lang duurt een auto opladen?

De oplaadtijd tijd van een elektrische auto is afhankelijk van een aantal zaken:  

  • Welke manier van opladen je gebruikt
  • Hoeveel energie er nog in de accu zit
  • De laadsnelheid van de auto
  • De accucapaciteit van de auto

Laadtijd per oplaadpunt
Hoe lang het duurt voordat je auto compleet is volgeladen ligt vooral aan het type auto dat je hebt en de laadpaal die je gebruikt. Thuis via een regulier stopcontact duurt het tot wel 24 uur voordat je auto is opgeladen. Met een laadpaal aan huis ben je ongeveer 8 uur bezig om je auto volledig op te laden, terwijl een openbare laadpaal ongeveer 4 uur laadtijd nodig heeft. Ten slotte zijn er ook nog snellaadstations, waarbij je auto al in 20 tot 40 minuten tot 80% opgeladen is.