ID3 productie

Duurzaamheid

Zo groen ben je bezig met een elektrische auto.

Elektrisch rijden is de groenste manier om met de auto van A naar B te komen. Elektrische auto's stoten bij het rijden namelijk helemaal geen CO2 of stikstof uit. Ook kunnen veel onderdelen van elektrische auto's naderhand worden hergebruikt of gerecycled. Rijden op elektriciteit is op dit moment dus écht de schoonste manier van autorijden.

Hoe groen is een elektrische auto eigenlijk echt?

Uitstoot.

Een van de grootste milieuvoordelen van elektrische auto's, is dat ze geen CO2 en stikstof uitstoten tijdens het rijden. Deze stoffen spelen een grote rol in de opwarming van de aarde. Ook stoten ze een stuk minder fijnstof uit, dat schadelijk is voor onze gezondheid. Door te rijden in een elektrische auto ben je dus goed bezig voor mens én milieu. Zet je nog een stap verder en laad je je auto op met groene stroom, dan verminder je de CO2-uitstoot met maximaal 70%.

Geluid.

Dankzij de stille elektromotoren maken elektrische auto's nauwelijks geluid. Vooral bij lage snelheden zijn de auto's opvallend stil. Zo stil zelfs, dat alle nieuwe elektrische auto's vanaf 1 juli 2019 in de EU moeten zijn uitgerust met AVAS. Dit systeem produceert geluid bij het achteruit rijden en bij snelheden tot 20 kilometer per uur. Hierdoor vallen de auto's meer op voor andere weggebruikers.

Recyclen.

Met de groeiende populariteit van elektrische auto's neemt ook het aantal geproduceerde batterijen toe. Maar gelukkig kunnen deze batterijen gerecycled worden. Na het aandrijven van elektrische auto's, krijgen ze een tweede leven bij onder andere de opslag van zonne-energie.

Groen en duurzaam rijden

Elektrisch rijden is de meest groene manier om u met een auto van A naar B te verplaatsen. Dit heeft te maken met de CO2 besparing van een elektrische auto. Tijdens het rijden stoten dit soort auto's geen schadelijke stoffen uit. Elektrisch rijden biedt meer milieuvoordelen.
De onderdelen van een elektrische auto zijn goed te recyclen en kunnen op vele manieren worden hergebruikt. Dit maakt elektrisch rijden met recht de meest schone en groene manier van autorijden.

De CO2 besparing van een elektrische auto per jaar

Een elektrische auto bespaart gemiddeld 1,2 ton CO2 per jaar ten opzichte van een benzine- of dieselauto. Zoals genoemd stoten elektrische auto’s geen schadelijke gassen uit tijdens het rijden. Bij de productie van de meeste elektrische auto’s worden, over het algemeen, echter wel fossiele brandstoffen gebruikt, die CO2 uitstoot veroorzaken. De stappen tot nul emissie zijn bij Audi gezet. Onlangs heeft Audi Brussel als eerste fabriek ter wereld het certificaat ‘CO2-neutrale fabriek’ in ontvangst genomen. Dit betekent dat alle elektrische auto’s van Audi tijdens het gehele proces (productie en rijden) geen schadelijke stoffen verspreiden.

Duurzame productie en recyclemogelijkheden

Elektrische auto’s rijden voornamelijk op zogeheten lithium-ion batterijen. Deze batterijen zijn relatief veilig voor het milieu en goed te recyclen. Hoelang lithium-ion batterijen gemiddeld meegaan? De daadwerkelijke levensduur van de batterijen is vooralsnog onduidelijk, maar wettelijk gezien dienen zij minimaal 8 jaar of 160.000 kilometer mee te gaan. Als de batterij op is, wordt hij gerecycled en hergebruikt bij onder andere de tijdelijke opslag van lokale wind- of zonne-energie. Zo krijgt elke afgeschreven elektrische accu een tweede leven.