Bespaar kosten met een elektrische auto.

Het klopt dat de aanschaf van een elektrische auto een hogere investering vraagt dan bij een reguliere brandstofauto, maar je kosten zijn natuurlijk lager. Elektrisch auto rijden geeft je namelijk een hoop voordelen. Zo heb je minder onderhoudskosten, betaal je geen wegenbelasting en BPM en bovendien profiteren zakelijke rijders van 4 % bijtelling. Je leest wat je nog meer kunt verwachten aan onderhoud en kosten. 

Is een elektrische auto duurder?

De prijs van het aanschaffen van een elektrische auto valt gemiddeld hoger uit dan een auto met een brandstofmotor. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste ontstaat de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s doordat dit type auto’s nog niet zo massaal geproduceerd wordt zoals reguliere brandstofauto’s. Ten tweede is de aanschafprijs momenteel hoger vanwege de batterij in elektrische auto’s. De productiekosten van de batterijen is de laatste jaren echter steeds lager geworden, hierdoor zal de prijs van een accu naar verwachting de komende jaren ook verder zakken. Daarnaast zijn er plannen vanuit de Rijksoverheid om een subsidie op de aanschaf van een volledig elektrische auto beschikbaar te stellen. Deze subsidie zou vanaf 2021 kunnen gaan gelden.

Wat zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto?

Wist je dat een elektrische auto minder onderhoudskosten heeft? Een elektromotor is minder complex dan een verbrandingsmotor en minder onderdelen betekent lagere kosten in de werkplaats. Bovendien heeft ‘ie minder (bewegende) onderdelen, zoals de koppeling, waardoor er een lagere slijtage is. Ook hoeft onze monteur de filters niet te vervangen en hoe hij de olie niet te verversen. Uit onderzoek van IFA en DEKRA blijkt dat al in 2020 de totale kosten van een elektrische auto, inclusief stroom, regelmatig onderhoud en reparaties, 3,2 procent lager uitvallen dan bij een auto met verbrandingsmotor.  

Heeft jouw elektrische auto service nodig? Zorg er dan voor dat je je auto bij Pouw langsbrengt. Onze monteurs zijn speciaal door de importeur opgeleid om jouw Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda of Volkswagen Bedrijfswagen onder hoogspanning te onderhouden. Zo weet je zeker dat jouw elektrische voertuig aan alle hoge eisen voldoet.  

Meer weten over onderhoudskosten? Lees hier meer over service aan een elektrische Audi of Volkswagen.

Energiekosten

Prijzen van benzine en diesel fluctueren, dus daarom is het lastig te voorspellen hoeveel voordeliger elektrisch rijden precies is. De prijs voor stroom blijft nagenoeg gelijk, dus hier kunnen we wel wat over zeggen. In 2019 was de gemiddelde stroomprijs € 0,23 cent per kWh. Je bent met thuisladen overigens goedkoper uit dan bij het opladen aan een openbare laadpaal. Daar ligt het tarief tussen de € 0,30 cent en € 0,59 cent per kWh. De kosten van het opladen van een elektrische auto zijn afhankelijk van:

  • Welke auto heb je?
  • Welke laadpaal gebruik je?
  • Wat is het energietarief?  

Welke fiscale voordelen heeft elektrisch rijden?

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen op onderhoudskosten en brandstofkosten, maar u profiteert ook van belastingvoordelen en subsidies. Profiteer van de volgende voordelen:

  • Geen aanschafbelasting (BPM)
  • Geen wegenbelasting (MRB)
  • Lage bijtelling van 4% tot € 50.000
  • Verlaagd belastingtarief laadpalen
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Investeringskosten afschrijven (Vamil)

Met onderstaande knop lees je meer over de fiscale voordelen op de website van de rijksoverheid.