De SEBA subsidie 2024 voor elektrische bedrijfswagens is weer beschikbaar!

De Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s 2024, kortweg SEBA genoemd, is weer beschikbaar! De Nederlandse overheid zet zich in voor de vergroening van transport door middel van diverse fiscale voordelen en subsidies. Ook deze SEBA regeling valt hieronder. Dit is het laatste jaar dat je als ondernemer kunt profiteren van aanzienlijke financiële ondersteuning bij de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen. Daarom vertellen wij je hieronder alles wat je moet weten om optimaal gebruik te maken van deze subsidie.
 

De SEBA - jouw kans voor subsidie op een elektrische bedrijfswagen

De SEBA-subsidie is speciaal ontworpen voor de aankoop of financial lease van nieuwe elektrische bedrijfswagens, zoals de Volkswagen ID. Buzz Cargo. Met een totaalbudget van € 30 miljoen voor 2024 en een maximum subsidiebedrag van € 5.000 per voertuig is het essentieel om snel te beslissen. De subsidiepercentages variëren afhankelijk van de grootte van je onderneming:

  • Grote ondernemingen: 7%
  • Middelgrote ondernemingen: 10%
  • Kleine ondernemingen: 12%

Hoe en vanaf wanneer kan ik de SEBA subsidie aanvragen?

Het aanvragen van de SEBA subsidie doe je via het SEBA-subsidieloket, dat opent op 23 april 2024 om 07:00 uur. Gezien de verwachte grote belangstelling en het beperkte budget is het slim om je aanvraag zo snel mogelijk voor te bereiden. Zorg daarom dat je alvast beschikt over:

  • eHerkenning niveau 2+
  • KVK- of BSN-nummer van de voertuigregistratie
  • Digitale koop- of leaseovereenkomst
  • Een MKB-toets voor bedrijfsgrootte

Voor een volledige voorbereiding, bezoek de RVO-website.

Combineer SEBA met KIA en MIA

Naast deze SEBA-subsidie kun je als ondernemer ook profiteren van de kleinschaligheidinvesteringsaftrek (KIA) en de milieuinvesteringsaftrek (MIA). Deze regelingen bieden in 2024 nog meer financiële voordelen voor investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals de volledig elektrische Volkswagen ID. Buzz Cargo en de Volkswagen e-Crafter. Het totaal beschikbare budget voor de MIA in 2024 bedraagt € 192 miljoen.

Wat je verder moet weten over Bedrijfswagens in 2024

Er zijn nog een paar dingen die van belang zijn voor je bedrijfswagen(park). Met een elektrische bedrijfswagen ben je gewend aan vrijstelling van motorrijtuigenbelasting (mrb). 2024 is het laatste jaar dat dit geldt: vanaf 2025 betaal je voor elektrische bedrijfswagens 25% mrb. Vanaf 2026 vervalt ook deze korting en betaal je het reguliere tarief. Of er een gewichtscorrectie voor elektrische bedrijfswagens komt, is nog niet duidelijk.

En dan zijn er nog twee praktische zaken het vermelden waard. Sinds 1 oktober 2023 moet je als bestuurder van een zware elektrische bedrijfswagen (voertuigcategorie N2 met toelaatbaar totaalgewicht boven 3.500 kg) in het bezit zijn van een C1-rijbewijs. Elektrische bedrijfswagens tot 4.250 kg met een aantoonbare eerste tenaamstelling vóór 1 oktober 2023 mag je onder voorwaarden tot en met 30 juni van dit jaar nog met een B-rijbewijs besturen. Na die datum mag dat alleen nog met een C1-rijbewijs.

Wacht niet langer en profiteer nu van de SEBA subsidie!

Heb je nog vragen over de SEBA subsidie of wil je persoonlijk advies? Plan een adviesgesprek in en zet samen met ons nog in 2024 de stap naar een groener wagenpark.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend. * Alle prijzen vermeld in dit nieuwsbericht zijn, tenzij anders vermeld inclusief BTW en BPM, kosten rijklaar maken, recyclingsbijdrage en legekosten. Zie voor verkoopinformatie volkswagen.nl.