header vestiging 75 jaar Pouw v2

Pouw bestaat 75 jaar!

Reis mee terug in de tijd

Van scheepsmotoren naar succesvolle autodealer.

Pouw is met de merken Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT en Volkswagen Bedrijfswagens in 75 jaar uitgegroeid tot een van de grootste merkdealers van Nederland. Ieder jaar vinden meer dan 10.000 personen- en bedrijfswagens bij ons een nieuwe eigenaar. En met ruim 100.000 doorgangen per jaar in onze werkplaats is de kans groot dat wij ook jouw auto al eens onder handen hebben genomen.

Al 75 jaar gaan we samen vooruit met onze klant. Dat deden we als eerste Volkswagen- en Audi-dealer van Nederland, maar ook nu én in de toekomst. We blikken graag met je terug op de afgelopen decennia. Ben je benieuwd naar onze rijke historie? Stap in onze tijdmachine en laat je meenemen in de tijd.  

1937
1937

Het begin van een tijdperk.

De heer A.W. Pouw begint in het jaar 1937 aan de Zutphenselaan in Deventer een klein bedrijfje dat zich specialiseert in de revisie van scheepsmotoren en fabrieksmachines. Het is de prelude van ons bedrijf.

1939
Ford Truck

Handel in Amerikaanse trucks.

Met alleen de motorenrevisie en machinereparaties wordt er volgens Pouw niet genoeg geld in het laatje gebracht. Daarom besluit hij zich te specialiseren in de verkoop van Amerikaanse trucks. Deze vrachtwagens blijken lang niet altijd betrouwbaar en daar past zijn technische knowhow uitstekend bij. 

1942

Op weg naar innovatie.

De heer Pouw blijkt een spitsvondige man. Zo ontwikkelt hij een houtvergassingsapparaat waarmee hout omgezet kan worden in gas. Dit kon hij gebruiken als brandstof om auto’s mee te laten rijden. Op zijn uitvinding wordt zelfs patent toegekend.

1945

Onze zaken gaan voortvarend.

Het is net na de oorlog en Pouw gaat verder met zijn handel in Amerikaanse vrachtwagens. De wereldwijde economie bloeit op en ook ons bedrijf ontwikkelt zich razendsnel.

1947
Volkswagen fabriek in 1947

Die Volkswagens daar zien wij wel brood in.

Twee jaar na de oorlog krijgt Pouw het officiële Volkswagen dealerschap van Pon Automobielhandel toegewezen. Pouw neemt vijf exemplaren van de iconische Volkswagen Kever af. Vanaf dan is het Autobedrijf Pouw zoals je het nu kent een feit. De Volkswagen Kevers blijken een opmaat voor een ongekend succesrijke periode. Pouw weet uit te groeien tot een volwaardige Volkswagendealer. 

1962
header vestiging 75 jaar Pouw v2

We moeten ons blijven onderscheiden.

We schrijven 1962 als de vindingrijke meneer Pouw een vernuftig systeem ontwikkelt. Met een warmtewisselaar weet hij LPG in te bouwen in de immens populaire Volkswagen Kever. 

1969
Pouw Zwolle Mozartlaan (3)

We slaan onze vleugels uit.

De zaken bij onze vestiging in Deventer gaan in die tijd zo voorspoedig, dat er wordt besloten tot een uitbreiding. Aan de Mozartlaan in Zwolle wordt een fonkelnieuwe vestiging geopend. 

 

1973
Zwolle Klipperweg (2)

Ruimte voor onze occasions.

Het jaar 1973 blijkt een florissant jaar waarin we enorm weten te groeien. Allereerst wordt Warnier & Vijge aan de van Vlotenlaan in Deventer overgenomen. Ook in Zwolle breiden we flink uit, met een nieuw occasioncentrum aan de Klipperweg.

1974
auto union logo

Gezinsuitbreiding op komst.

Een nieuwe telg binnen onze familie. De importeur Pon krijgt in 1974 naast Volkswagen het importeurschap van Audi toegewezen. Ook wij worden geselecteerd als officiële dealer van het merk Audi. 

1983

En dat is nummer vijf.

Tien jaar later, na de uitbreiding van de vier vestigingen in in Deventer en Zwolle openen we zelfs een vijfde locatie. Deze wordt gevestigd in de oude groenteveiling van IJsselmuiden.

1995
Pouw Kampen

We verhuizen naar Kampen.

We maken een sprong naar 1995, wanneer we de vestiging in IJsselmuiden besluiten te verlaten. In plaats daarvan strijken we neer in een nieuw onderkomen in het prachtige Kampen.

1996

Op weg naar Raalte.

We nemen de Volkswagen-dealer De Roef in Raalte over. De naam van deze vestiging wordt Pouw Raalte.

1998
Pouw Deventer (4)

Pouw Deventer breidt verder uit.

Inmiddels barst onze vestiging in Deventer totaal uit zijn voegen. Daarom maken we grootse plannen. Een volledig nieuw pand aan de Zweedsestraat wordt uit de grond gestampt. 

2002
Pouw Deventer (2)

Succes vieren met Audi.

Ook als officieel dealer van het merk met de vier ringen gaat het ons voor de wind. In 2002 wordt Pouw Deventer uitgeroepen tot 'Audi Dealer van het Jaar'. 

2004
Pouw Steenwijk

En we blijven verder groeien.

We nemen de Volkswagen-dealer in Steenwijk over van Century Autogroep. De vestiging noemen we Pouw Steenwijk. 

2004
ROBA (3)

We verspreiden ons naar het verre oosten.

In 2004 gaat onze groei gestaag verder. We nemen de welbekende Roba-dealerbedrijven over. Hiermee worden er vestigingen in Rijssen en Hardenberg aan ons dealerbedrijf toegevoegd. 

2006
Pouw Meppel (4)

Ook in Meppel strijken we neer.

Autohuis Louissen in Meppel wordt overgenomen waarmee ook de locatie van Pouw Meppel een feit is. 

2007
Pouw Zwolle (1)

The sky lijkt the limit.

Aan de Lippestraat in Zwolle, pal naast de A28, bouwen we een markante en grootse vestiging. Met een totale oppervlakte van 25.000 m2, 6.000m2 dealerbedrijf, maar liefst 30 bruggen en een Audi-, Volkswagen- en een Volkswagen Bedrijfswagenshowroom is het een enorme dealervestiging geworden. Vooral de schuine helling waarop de auto's geparkeerd staan valt bij veel mensen in de smaak. Ook het Occasioncentrum aan de Klipperweg wordt er gehuisvest. 

2008
Pouw Meppel (1)

Maar hoogmoed komt voor de val.

In 2008 bouwen we ook een nieuw complex in Meppel, op het bedrijventerrein aan Sethestraat. Maar dan stort de automarkt volledig in. De financiële kredietcrisis laat ook in autoland hele diepe sporen na. Consumenten houden hun handen op de knip, de concurrentie is moordend en de marges staan onder druk. Gaat het ons wel lukken om ons hoofd boven water te houden? 

2013
Pouw Rijssen

Eindelijk licht aan het eind van de tunnel.

In 2013 is de heftige storm op de financiële markt eindelijk gaan liggen. We hebben het overleefd en kunnen met opgeheven hoofd naar de toekomst kijken. We verbouwen onze vestiging in Rijssen aan de Kalanderstraat en we zetten een extra Audi-terminal neer naast het vernieuwde Volkswagen-pand. 

2014

We sluiten onze deuren in Raalte.

We besluiten om de deuren van Pouw Raalte te sluiten. Deze verkoop- en onderhoudsactiviteiten kunnen we onderbrengen bij onze vestigingen van Pouw Deventer, Rijssen en Zwolle

2015

We trekken weg uit Steenwijk.

Ook de locatie van Pouw Steenwijk wordt gesloten. Onze activiteiten daar brengen we onder bij Pouw Meppel.

2016
POUW3168

Verder bouwen.

De vestiging van Pouw Deventer geven we een totaal nieuwe Volkswagen-showroom. Met deze make-over past de vestiging weer helemaal bij de nieuwe designtaal van Volkswagen. Ondertussen wordt Pouw overgenomen door de dealerholding PGA Nederland, dat onderdeel is van Porsche Holding Salzburg. 

2017
POUW3168

Klaar voor de toekomst.

Onze Volkswagen-showrooms in Kampen en Zwolle worden eveneens volgens de laatste Volkswagen-richtlijnen gerestyled. Hiermee zijn ook deze vestigingen weer helemaal klaar voor de toekomst.

2017

PGA Group SAS overgenomen door de Emil Frey Group.

Op 1 juni 2017 wordt de PGA Group SAS overgenomen door de Zwiterse Emil Frey Group. Hiermee verandert onze eigenaar.

2018
POUW7907

Hola SEAT.

Er wordt een nieuw merk toegevoegd aan het portfolio van Pouw. Vanuit onze vestiging in Zwolle mogen we nieuwe auto's van het merk SEAT gaan verkopen. 

Daarnaast valt Pouw nu officieel onder Emil Frey Nederland NV, een dochteronderneming van de Zwitserse Emil Frey Group. Emil Frey is een in 1924 opgericht familiebedrijf. Het is een van de grootste automotive ondernemingen in Europa. In Nederland vertegenwoordig het bedrijf vijftien verschillende automerken.

2019
IMG_0179

Een samensmelting.

Per 1 juni 2019 fuseren we met autobedrijf Autohaas. De nieuwe onderneming gaat verder onder de naam Pouw. Pouw telt vanaf nu 9 vestigingen met de toevoeging van locaties in Apeldoorn en Deventer. Bovendien wordt hiermee ook Škoda aan ons assortiment toegevoegd, zodat we nu alle VAG-merken mogen voeren.

2019

We gaan samen vooruit.

In november nemen we het gerenommeerde dealerbedrijf AutoFlevo over, dat verdergaat onder de naam Pouw Harderwijk. AutoFlevo heeft twee dealervestigingen in Harderwijk, een vestiging voor Volkswagen en Audi en een vestiging voor Škoda, Volkswagen Bedrijfswagens en gebruikte auto's. 

2020
Pouw Harderwijk Audi (3)

Een jaar vol prijzen.

In 2020 mogen we een aantal prachtige prijzen in ontvangst nemen. Pouw Harderwijk wordt 'Audi Dealer van het Jaar 2020'. Daarnaast mag Pouw zich 'Volkswagen Bedrijfswagen dealer van het Jaar 2020' noemen. 

2020

Welkom van Bennekom.

In 2020 is er meer groot nieuws. We nemen alle bedrijfsactiviteiten van Autobedrijf Van Bennekom uit Heerde over.

2021
Pouw Harderwijk Audi header

Een nieuwe captain en Audi Sport in Harderwijk.

Op 1 maart 2021 nemen we afscheid van Evert Muller als directeur van Pouw. Evert is een belangrijke grondlegger geweest van de groei van Pouw. Zijn functie wordt overgenomen door Robert van Barneveld. 

In hetzelfde jaar wordt Pouw Harderwijk officieel dealer van Audi Sport. Met de toevoeging van dit historische label mogen we exclusief nieuwe sportauto’s van het merk Audi Sport verkopen. Ondertussen verhuist Pouw Apeldoorn Škoda naar het Ambachtsveld in Apeldoorn. Op deze vernieuwde locatie kunnen klanten nu terecht voor alle vijf VAG-merken in een volledig vernieuwde showroom.

2022
Verbouwing Pouw Zwolle (5)

Stilstand is achteruitgang.

Stilstand is achteruitgang en dus starten we begin 2022 in Zwolle met een omvangrijke verbouwing. Onze markante schuine helling moet plaatsmaken voor een geheel nieuwe SEAT-, Volkswagen- en Škoda-showroom. 

2022

Ondanks roerige tijden blijven wij uitbreiden.

Ondanks de roerige tijden en grote uitdagingen qua levertijd zijn we in Zwolle uitgebreid met twee imposante showrooms. De merken Škoda en SEAT hebben nu ieder hun eigen ruimte gekregen en met deze toevoeging is ons pand een van de eerste in Europa die het one-stop-shop principe aan kunnen bieden. Door de ruime corridor kunnen klanten gemakkelijk vier merken uit ons portfolio bezoeken!