De ENYAQ – het nieuwe elektrisch model van ŠKODA

De nieuwe ŠKODA ENYAQ dient zich aan. Vanaf volgend jaar zal ook ŠKODA zich mengen in de wereld van elektrificatie. Met een efficiënte en volledig elektrisch model is het de eerste volledig elektrische en uitstootvrije auto van het merk. De ENYAQ belooft en strak en smaakvol uiterlijk te hebben, een flinke binnenruimte en fijne rijeigenschappen. Klanten kunnen kiezen uit drie accuversies en vijf verschillende vermogens. Vanaf het begin van 2021 zal de nieuwe ŠKODA ENYAQ bij Pouw in de showroom staan.

De ŠKODA ENYAQ betekent de start van een nieuwe periode voor het merk. Met zijn enorme actieradius – de ENYAQ kan tot wel 500 kilometer ver rijden – en zijn snellaadmogelijkheden is hij ideaal om een flinke rit mee te maken. Het model is gestoeld op het nieuwe MEB-platform, zodat de ontwerpers van ŠKODA volop mogelijkheden kregen om een ruim en high-end interieur te ontwerpen. De ŠKODA ENYAQ is 4.648 mm lang, 1.877 mm breed en 1.618 mm hoog, heeft een lange wielbasis van 2.765 mm en tot wel 585 liter bagageruimte. Het inladen van grote spullen is lekker eenvoudig, met een lage laaddrempel en een flinke kofferbak.

Enyaq krijgt twee aandrijflijnen, drie accuveries en vijf vermogensvarianten

De nieuwe ŠKODA ENYAQ gaat keuze bieden uit een groot aantal verschillende uitvoeringen. De basisversies krijgen achterwielaandrijving, net als de iconische ŠKODA’s van vroeger. De meest krachtige uitvoeringen hebben een tweede elektrische motor, die de vooras aandrijft en de topversie kan tot wel 1.200 kg trekken. De line-up begint met een 109 kW sterke basisversie met een 55 kWh accu en een range van 340* kilometer. De 132 kW sterke versie met een 62 kWh accu heeft een range van 390* km. De langste range, van 500* kilometer, staat op naam van de 150 kW sterke, achterwielaangedreven versie met 82 kWh accu.

De twee versies met vierwielaandrijving leveren respectievelijk 195 kW of 225 kW en zijn voorzien van de 82 kWh accu. Ze hebben allebei een range van maximaal 460* kilometer en de krachtigste ENYAQ gaat ermee van 0 naar 100 km/u in slechts 6,2 seconden.

Snelladen tot 80% in slechts 40 minuten

De ENYAQ kan op drie verschillende manieren worden geladen. Dat kan thuis met zowel een 230-volt aansluiting (2.3kW) of een 11kW wallbox. Afhankelijk van de grootte van de batterij is hij op deze manier in 6 tot 8 uur op te laden. Met een DC snellader van 125 kW kan de accu naar verwachting in 40 minuten worden geladen van 10% naar 80%.

Innovatief design

Het innovatieve interieur van de ENYAQ geeft een nieuwe dimensie aan ruimte. De ruime lounge biedt plaats aan het hele gezin én bagage. Hij staat bol van de hightech connectiviteit- en infotainmentsystemen. Het centrale, 13-inch grote display is naar wens te combineren met een groot head-up display met augmented reality en de permanente internetverbinding staat borg voor doorlopend up-to-date informatie. ŠKODA past een groot aantal duurzame interieurmaterialen toe in de ENYAQ, zodat klanten een keuze hebben uit vele verschillende designs.

De iV-familie: elektrische mobiliteit à la ŠKODA

De ENYAQ is het nieuwste elektrische wapenfeit van ŠKODA, dat hard werkt aan de elektrificatie van het modellengamma en inmiddels drie leden van de iV-familie heeft geïntroduceerd. Eind 2019 zagen de eerste iV-modellen het levenslicht: de CITIGOeiV, de elektrische stadsauto en de SUPERB iV, een plug-in hybrid. In totaal brengt ŠKODA tot eind 2022 meer dan 10 modellen op de markt die (deels) elektrisch rijden bereikbaar gaan maken voor het grote publiek. Het merk ontwikkelt zich van een traditionele autofabrikant naar een aanbieder van Simply Clever mobiliteitsoplossingen en investeert tegen 2021 twee miljard euro in het ontwikkelen van niet alleen elektrische auto’s, maar ook een groot ecosysteem op het gebied van mobiliteit.

De ENYAQ - begin 2021 in Nederland

De marktintroductie van de ENYAQ wordt aangezet met de bouw van 1.895 exclusieve ‘Founder’s Editions’ die speciaal zijn samengesteld om de oprichting van het merk in 1895 te vieren. De serieproductie van de ŠKODA ENYAQ start eind 2020, begin 2021 komt hij naar verwachting naar Nederland. Prijzen, specificaties en concrete timings worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

Geïnteresseerden die op de hoogte willen blijven van ŠKODA en elektrisch rijden, kunnen zich hier inschrijven voor de nieuwsbrief.