CUPRA groeit verder met high-performance modellen

Sinds de lancering als zelfstandig merk in 2018 heeft CUPRA een complete serie high-performance modellen met een uitgebreid aanbod van geëlektrificeerde modellen ontwikkeld, met een eigentijds design en sportieve prestaties. Het gamma bestaat inmiddels uit de recent vernieuwde CUPRA Ateca – een high-performance SUV, de CUPRA Leon – leverbaar als 5-deurs en Sportstourer – en de CUPRA Formentor - die de voordelen van een performance-model combineert met de kwaliteiten van een SUV. Volgend jaar volgt bovendien de el-Born, het eerste volledig elektrische sportieve model van CUPRA.

CUPRA zet in 2020 al de eerste stappen op weg naar elektrificatie met drie high-performance plug-in hybridemodellen: de CUPRA Formentor, de CUPRA Leon en de CUPRA Leon Sportstourer. In 2021 lanceert het merk vervolgens zijn eerste volledig elektrische model, in de vorm van de sportieve de CUPRA el-Born. Tot die tijd verbreedt CUPRA de keuze binnen het modelprogramma met een aantal potente uitvoeringen voorzien van een krachtige, conventionele verbrandingsmotor met turbotechnologie.

CUPRA DNA

Het modelprogramma van CUPRA integreert de meest geavanceerde onderstel- en besturingstechnologieën om de perfecte combinatie van sportiviteit en handling te bieden. Daarbij wordt gebruikgemaakt van hoogwaardige ondersteltechnologieën met standaard een multilink achteras, snel schakelende DSG-transmissies (met shift-by-wire systemen in de CUPRA Formentor, Leon en Leon Sportstourer) en een progressieve besturing die de bestuurder maximale controle en feedback geeft. Het DCC Adaptive Chassis Control-systeem maakt een gepersonaliseerde onderstelafstelling mogelijk en omvat onder meer een CUPRA-specifieke modus, een sperdifferentieel en optionele 18 inch Brembo-remmen voor maximale dynamiek.

Het CUPRA-gamma onderscheidt zich zowel in looks als in prestaties. Elk model heeft zijn kenmerkende design, maar bevat ook elementen die duidelijk maken dat een model lid is van de CUPRA-familie. Het design van het exterieur wordt onderstreept door Full LED-verlichtingstechnologie, wat voor een energiekere en doelgerichte aanblik zorgt, en dynamische richtingaanwijzers aan de achterzijde. Binnenin zorgen standaard sport-kuipstoelen voor een cocon-achtige zit en versterken het gevoel van de inzittenden dat ze in een high-performance model zitten. 

Op smaak

Individualiteit staat centraal bij de modellen van CUPRA. Dankzij een uitgebreide keuze aan exterieurlakken (waaronder matte kleuren) en materialen, waaronder leer in meerdere kleuren, kan elk interieur maximaal worden afgestemd op persoonlijk smaak.

Een highlight in CUPRA-interieurs is het (in sommige gevallen optionele) prominente CUPRA-stuurwiel met start- en CUPRA-modusknoppen – een andere verwijzing naar het prestatieniveau van dit model – inclusief grotere schakelpaddles om intuïtiever te kunnen schakelen. Recht voor de bestuurder valt meteen de Virtual Cockpit met zijn sportieve uiterlijk op. Het scherm is exclusief ontwikkeld voor de CUPRA-modellen, waarbij de snelheid en het toerental extra nadruk krijgen. De CUPRA-modelreeks beschikt over een reeks connectiviteitssystemen. Full Link maakt zowel het draadloze Apple CarPlay als Android Auto beschikbaar in het interieur en voorziet tevens in spraak- en gebarenbediening, om de bediening eenvoudiger, efficiënter en minder afleidend te maken.

Veiligheid krijgt eveneens prioriteit en de modelreeks van CUPRA beschikt daarom standaard over enkele van de meest geavanceerde assistentiesystemen voor de bestuurder. Waarmee het modelgamma de veiligste rijeigenschappen in het high-performance segment biedt. Tot de highlights behoren Predictive Adaptive Cruise Control, Emergency assist, Travel Assist alsmede Side en Exit Assist.

CUPRA Formentor

Een belangrijke, recente stap in de evolutie van CUPRA was de onthulling van de CUPRA Formentor, het eerste model dat volledig door en exclusief voor het merk werd ontwikkeld op basis van het MQB Evo-platform. De high-performance crossover voegt offroadkenmerken samen met het compacte formaat en de sportieve eigenschappen van een hatchback, verpakt in een coupé-vorm.

Twee high-performance aandrijflijnen zorgen voor prestaties die de sportieve looks aanzetten. Een conventionele 228 kW/310 pk en 400 Nm sterke 2,0-liter TSI turbo-benzinemotor met 4Drive vierwielaandrijving levert indrukwekkende prestaties, terwijl de versie met plug-in hybridetechnologie – een 110 kW/150 pk sterke TSI-benzinemotor gecombineerd met een 85 kW/115 pk sterke elektromotor – goed is voor een totaalvermogen van 180 kW/245 pk. In combinatie met een 13 kWh lithium-ion accupakket is de elektromotor in staat om de CUPRA Formentor ongeveer 50 kilometer lang in de volledig elektrische modus te laten rijden. Het sportonderstel wordt gecombineerd met DCC Dynamic Chassis Control, waarmee via de DCC-setup maximale sportiviteit op commando beschikbaar is.

De CUPRA Formentor - het eerste 100% CUPRA-model - is ontworpen en ontwikkeld door CUPRA en wordt gebouwd in de fabriek van het merk in Barcelona. Vanaf deze herfst wordt hij leverbaar in Nederland.

CUPRA Leon

De CUPRA Leon 5-deurs en de CUPRA Leon Sportstourer onderscheiden zich door hun geavanceerde reeks aandrijflijnen, dynamische ondersteltechnologieën en een elegante mix van sportiviteit en verfijning in het exterieur- en interieurdesign. Met deze eigenschappen bieden ze een unieke propositie in het segment.  

Het CUPRA Leon motorenaanbod biedt voor eenieder het gewenste prestatieniveau en behelst 2,0-liter TSI-benzinemotoren met vermogens van 180 kW/245 pk, 221 kW/300 pk en 228 kW/310 pk. Deze laatste is exclusief beschikbaar voor de Sportstourer met 4Drive-technologie. De geheel nieuwe CUPRA Leon maakt ook elektrificatie beschikbaar in het high-performance segment met een 180 kW/245 pk sterke plug-in hybride-aandrijflijn.

CUPRA Ateca 2020

De CUPRA Ateca was het eerste model dat werd gelanceerd door het sportieve merk. Zijn mix van precisie, sportiviteit, functionaliteit en een herkenbaar design maakte van dit model een indrukwekkend totaalpakket. De zojuist gelanceerde, vernieuwde CUPRA Ateca voldoet aan alle eisen die aan een high-performance compacte SUV worden gesteld. Met de al zeer overtuigende oorspronkelijke versie als uitgangsbasis heeft CUPRA de aantrekkingskracht van de Ateca verder vergroot met onder meer nieuwe technologieën en functies. Het design is verder geëvolueerd, waardoor de auto er doelgerichter en zelfverzekerder uitziet. Binnenin profiteren de inzittenden van een hoger comfortniveau, meer gebruiksgemak en een verbeterd design.

De vernieuwde CUPRA Ateca behoudt zijn prestatieniveau dankzij de krachtige 2,0-liter TSI-motor die is gekoppeld aan een snel schakelende DSG-transmissie met zeven gangen. De viercilinder turbomotor levert een vermogen van 221 kW/300 pk en 400 Nm koppel, genoeg om in slechts 4,9 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/u te sprinten. De prestaties gaan vergezeld van het imposante geluid van het optionele Akrapovič-uitlaatsysteem, dat een unieke geluidservaring biedt.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend. * Alle prijzen vermeld in dit nieuwsbericht zijn, tenzij anders vermeld inclusief BTW en BPM, kosten rijklaar maken, recyclingsbijdrage en legekosten. Zie voor verkoopinformatie volkswagen.nl.