23 juli 2018

Vijf frisse tips voor een coole airco

Pfoe, wat is het snikheet in Nederland! Alleen de ramen open doen in de auto is allang niet meer genoeg om het in de auto een beetje aangenaam te houden. Daarom is het heerlijk om de airco volop aan te zetten. Maar hoe zorg je er nu voor dat die airco perfect zijn werk doet? Wij geven vijf tips en bespreken de meest gemaakte fouten, zodat jij je hoofd cool houdt achter het stuur!

1. Ventileer de auto vooraf goed

Wanneer je je auto lekker in het zonnetje hebt geparkeerd kan het binnenin behoorlijk heet worden. Met een goed werkende airco is het binnen een half uur dan weer lekker koel. Maar hiervoor is het wel handig om een paar simpele regels in het achterhoofd te houden. Een van de meest voorkomende fouten is namelijk de airconditioning meteen volop te laten blazen. Het is slimmer om eerst de portieren en ramen een minuutje geopend te houden, zodat de temperatuur in het interieur alvast kan dalen. Is de auto goed geventileerd, dan kun je instappen, de ramen en portieren sluiten en lekker de airconditioning inschakelen.

2. Zet de airconditioning in de ‘auto’ stand.

Veel mensen zetten hun airco op de stand ‘luchtrecirculatie’, omdat ze denken dat het dan in de hele auto lekker afkoelt. Maar niets is minder waar. Het is verstandiger om hem in de ‘Auto’-stand te zetten, zodat het systeem de koude luchtstroom gelijkmatig en efficiënt kan verdelen. 

3. Airco aan, ook als het buiten koud is

Ook al is het nu tropisch warm, s’ochtends kan het in Nederland tijdens de zomermaanden best fris zijn. Veel mensen laten dan hun airconditioning uitgeschakeld, maar dat is niet verstandig. Je kunt namelijk gewoon de airco aandoen en de temperatuur wat hoger zetten. Zo voorkom je dat de ramen beslaan wanneer de buitentemperatuur begint te stijgen. 

4. Zorg dat de luchtstroom goed staat.

“Wil je misschien de airco aanzetten, want ik voel niks!” Een vraag die je inzittenden in de zomer zo vaak hoort stellen. Maar meestal komt het warme klamme gevoel niet door een te hoog ingestelde temperatuur, maar door de richting waarin de koude lucht door de auto stroomt. Wil je een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom, dan moet je de ventilatieroosters naar boven laten wijzen. En dus niet richting de gezichten van de inzittenden. Als je dit doet dan stroomt de lucht rond in het hele interieur, zodat er bij iedereen geen druppeltje zweet te bekennen is.

5. Laat je airco op tijd onderhouden

Net als bij de olie, banden of de remvloeistof heeft het aircosysteem van je auto specifiek onderhoud nodig. Pouw adviseert daarom om de airco één keer in de drie jaar te laten onderhouden en om iedere 30.000 kilometer het interieurfilter (afhankelijk van merk/model) te vervangen. Zo blijft je airco koude en kwalitatief goede lucht blazen. Wil je voor de vakantie je auto nog even laten checken? Dan kost het airco-onderhoud inclusief gebeurbehandeling tot 6 augustus geen € 139,- maar slechts € 109,-.

Plan je Airco onderhoud!

Zorg voor een goed werkende airco!

De effecten van hitte tijdens het rijden in de zomer moet je niet onderschatten. Een bestuurder reageert 20 procent trager bij een binnentemperatuur van 35° C ten opzichte van een temperatuur die tien graden lager ligt. Het effect is vergelijkbaar met het rijden met een alcoholpromillage van ongeveer 0,5%. Zorg er daarom dat het binnenin lekker koel en geventileerd blijft!