De nieuwe Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron verschijnt ten tonele

De nieuwe Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron zijn officieel gepresenteerd! Met de nieuwe modellen stapt Audi in de markt van de volledig elektrisch aangedreven compacte SUV’s. De Q4 e-tron is van de kwaliteit die je van Audi gewend bent. Enorm veel ruimte binnenin, fijne en kwalitatief hoogwaardige connectiviteitssystemen en handige features. De Audi Q4 e-tron heeft een actieradius van 511 kilometer. En het mooiste van al dat nieuws? De Audi Q4 e-tron is al vanaf volgende week bij Pouw te bestellen en configureren. De Sportback volgt later in dit jaar. Vanaf € 48.295,- rijd je met de nieuwe Q4 uit onze showroom weg.

De welbekende Q4 e-tron concept wist vele monden te openen. Het design van de definitieve Q4 e-tron-modellen is dan ook grotendeels van dit studiemodel overgenomen. Zijn prachtige vormgeving dankt hij vooral aan een sterk lijnenspel en grote en fraai vormgegeven wielen. De Q4 e-tron-modellen zijn daarnaast zeer gestroomlijnd. Zo heeft de reguliere Q4 een C-waarde van slechts 0,28, terwijl de coupélijn van de Sportback slechts 0,26 noteert. De nieuwe Audi Q4 is leverbaar met het revolutionaire Matrix LED. Nieuw is dat je hierbij kan kiezen uit vier verschillende lichtsignaturen. Aan de achterkant zien we de welbekende lichtbalk die met elkaar verbonden is.

De Q4 e-tron in beeld

Nieuwe Q4 e-tron is zeer ruim

De Audi Q4 e-tron-modellen zijn 4,59 meter lang. Daarmee zijn ze compact als een Audi Q3, maar bieden ze - mede door het ontbreken van een transmissietunnel - de binnenruimte van een Audi Q7 én veel ruimte voor bagage. Zo heeft de bagageruimte van de Q4 e-tron een inhoud die kan variëren van 520-1.490 liter (Sportback: 535-1.460 l). In het interieur zijn volop handige opbergplaatsen te vinden. Het totale opbergvolume bedraagt zo’n 25 liter. In de flessenhouders in de voorportieren vinden zelfs literflessen een plek.

Ook de beperkte draaicirkel van slechts 10,2 meter draagt bij aan het gebruiksgemak. De Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron kunnen bovendien aanhangers met een gewicht tot 1.000 kg trekken. Met 1.200 kg doen de vierwielaangedreven quattro-modellen daar nog een schepje bovenop. 

Afhankelijk van de gekozen configuratie heeft de Q4 e-ton een maximale actieradius van 511 km**. Dankzij de 125 kW-laadmogelijkheid volstaat een laadsessie van 10 minuten onder ideale omstandigheden om de actieradius met 130 kilometer te vergroten. Met de myAudi app is het laadproces te starten en te monitoren. Via de app zijn ook klimaatfuncties op afstand te bedienen.

Veel gebruiksgemak en 100% connected

Het ruime en lichte interieur van de Audi Q4 e-trons is een nieuwe trend van Audi voor de toekomst. Zo is de stoelbekleding voor een groot deel gemaakt van gerecyclede PET-flessen (circa 26 1,5 liter-flessen per stoel). In het nieuwe stuur zijn touch-oppervlakken opgenomen, waarmee het digitale instrumentenpaneel is te bedienen. Voor de aansturing van het infotainment- en navigatiesysteem is er het centraal geplaatste MMI touch display. Ook stembediening is mogelijk. Op verzoek zijn de Audi Q4 e-tron-modellen leverbaar met een augmented reality head-up display. Dit laat informatie van assistentiesystemen en navigatiesymbolen samensmelten met het uitzicht op de weg. De informatie wordt in een breed blikveld weergegeven. De bestuurder ervaart dit fascinerende beeld op circa 10 meter voor zich.

Uiteraard zijn de nieuwe modellen 100% connected. Afhankelijk van het gekozen infotainmentsysteem (MMI, MMI plus of MMI pro) en andere opties (Audi virtual cockpit plus, augmented reality head-up display) is een breed scala aan functies beschikbaar. Met de online diensten van Audi connect is bijvoorbeeld de intelligente e-tron routeplanner beschikbaar. Deze stelt de optimale route samen op basis van oplaadmogelijkheden onderweg. Ook een Sonos sound system is leverbaar.

Accupakketten in de Audi Q4

De Audi Q4 e-tron en Q4 Sportback e-tron zijn er met keuze uit twee accupakketten en drie aandrijfconfiguraties. Het 52 kWh accupakket is geschikt voor 7,4 kW-wisselstroomladen en heeft een 100 kW snellaadmogelijkheid. Het 77 kWh accupakket is geschikt voor 11 kW gelijkstroomladen en 125 kW snelladen.

In de Audi Q4 35 e-tron komt het 52 kWh accupakket samen met een 125 kW/170 pk sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft. Ook de Q4 40 e-tron-versies hebben achterwielaandrijving, maar dan in combinatie met het 77 kWh accupakket en een elektromotor met 150 kW/204 pk. De Audi Q4 50 e-tron quattro, die enkele weken later bestelbaar wordt, beschikt over het grote accupakket, maar hier hebben de voor- en achteras elk een eigen elektromotor. De unit op de vooras komt uit efficiencyoverwegingen alleen in actie bij krachtig accelereren of als er extra grip nodig is. Het systeemvermogen van 220 kW/299 pk resulteert in een acceleratie van 0-100 km/u in 6,2 seconden en een topsnelheid van 180 km/u (begrensd). Het energieterugwinningsysteem maakt ook gebruik van topografische gegevens en van navigatie-informatie om de actieradius te optimaliseren. De optionele warmtepomp gebruikt restwarmte van het hoogspanningssysteem en de buitenlucht om een ideaal interieurklimaat te bewerkstelligen. Ook dit verbetert de efficiency, zeker op langere ritten.

Binnenin de Q4

Sportief maar comfortabel rijgedrag

De plaatsing van het accupakket tussen de assen verleent de Q4 e-tron-modellen een laag zwaartepunt en een goede gewichtsverdeling. De aansturingssystemen voor aandrijflijn en onderstel werken nauw samen. Daardoor zijn de compacte elektrische SUV’s sportief én comfortabel. Voor extra dynamiek is een 15 mm verlaagd sportonderstel leverbaar (standaard bij S line). Audi drive select, dat standaard is in de Sportback-modellen, maakt het mogelijk om een rijprofiel naar wens te kiezen. Met progressive steering wordt de stuurrespons directer naarmate de stuurhoek toeneemt. Demperregeling is een optie. Met dit systeem wordt de werking van de demping automatisch aangepast aan de rijomstandigheden en het gekozen rijprofiel. Voor de Q4 e-tron-range zijn velgen leverbaar met een diameter variërend van 19 tot 21 inch. Diverse ervan zijn uitgevoerd in gestroomlijnd aero-design.

De nieuwste efficiency- en veiligheidsvoorzieningen onderstrepen het vooruitstrevende karakter van de Q4 e-tron modellen nog eens. Zo is de vooruitziende efficiency assistent standaard. Deze speelt een belangrijke rol bij het optimaliseren van het energieverbruik. De veiligheidsvoorzieningen zijn gebundeld in pakketten. Een highlight is de beschikbaarheid van de adaptive cruise assist. Deze maakt gedeeltelijk autonoom rijden mogelijk: als dit systeem is ingeschakeld, houdt de Q4 e-tron automatisch een veilige afstand tot voorliggers aan. Daarbij blijft hij keurig binnen de wegmarkeringen.

Q4 e-tron Launch Edition

De Audi Q4 e-tron wordt standaard geleverd met LED-koplampen en -achterlichten, automatische airconditioning, voorverwarming/-ventilatie van het interieur, een elektrisch bediende achterklep, digitale radio-ontvangst (DAB+) en cruise control met snelheidsbegrenzer.

In Nederland is het debuut weggelegd voor de Audi Q4 e-tron, de Sportback volgt later dit jaar. Bij de verkoopstart bij Pouw zijn de Audi Q4 35 e-tron (vanaf € 48.295, lease vanaf € 585 per maand) en Q4 40 e-tron (vanaf € 52.815, lease vanaf € 599 per maand) er direct met een keuze uit vier luxe Launch edition-uitvoeringen. De Q4 e-tron Launch edition heeft alle genoemde features plus 19 inch lichtmetalen velgen, Audi smartphone interface, Audi sound system, stoelverwarming vóór, parkeerhulp achter en diefstalalarm. De Q4 e-tron Launch edition Advanced bouwt verder op die luxe met onder andere Matrix LED koplampen, doorlopende achterlichten, dynamische richtingaanwijzers, de Audi virtual cockpit, MMI navigatie plus, sportstoelen, het ambiente lichtpakket en verlichte instaplijsten.

Volop luxe en sportieve details

De Audi Q4 e-tron Launch edition Advanced Plus staat voor ultieme luxe. Naast alle genoemde features zijn ook een panoramadak, parkeerhulp plus, een warmtepomp, de achteruitrijcamera en adaptieve cruise control inbegrepen. Tenslotte is er de Q4 e-tron Launch edition S Competition. Die focust op sportiviteit met onder meer het S line exterieur (sportonderstel, specifieke stijlelementen) en S line interieur (sportstoelen met S line logo, zwarte hemelbekleding, aluminium afwerkingsaccenten etc.). Tevens standaard zijn het optiekpakket zwart, Audi drive select, Audi progressive steering en de adaptieve cruise control. Dit gaat samen met alle luxe van de Launch edition Advanced Plus.

Dit zijn de vanafprijzen van de Q4 Launch editions

Q4 35 e-tron Launch edition: € 48.295
Q4 35 e-tron Launch edition Advanced: € 53.045
Q4 35 e-tron Launch edition Advanced Plus: € 57.045
Q4 35 e-tron Launch edition S Competition: € 61.045

In juni start Audi met de levering van de compacte, elektrisch aangedreven Audi Q4 e-tron. Geïnteresseerden die op de hoogte willen blijven van al het Q4 e-tron nieuws, kunnen zich inschrijven voor de Q4 e-tron nieuwsbrief.